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ミントチョコ アイスクリーム☆Vegan Mint Chocochip Icecream

こうして暑くなってくると食べたくなるのがアイスクリーム!! 冬でも食べていたほど大好きですが、もう乳製品と砂糖がたっぷりの市販品は気が進まないし、簡単なので作っています♡ I love icecream but don’t feel for full of dairy and sugar icecream anymore. So let’s make it!

15年ほど前かな、夜中に見たQVCで販売していたデロンギのアイスクリームメーカーを買った時は毎日、せっせと色んなフレーバーを作っては実験していました。王道フレーバーからまたは「黒蜜きなこ」や、その頃はVeganでなかったので、「パルミジャーノレッジャーノ」とかまで。イタリアンジェラートが大好きだったので、ね。
でもそのマシンはコンプレッサー内蔵ではないので、始めに冷凍庫でマシンの一部を冷やしておかないといけない。

ここしばらくはマシン無しで自分で数時間ごとにかき混ぜたり、ミキサーにかけたりしてアイスクリームを作っていたけど、去年にやはりマシンが欲しくて、現在はそんなに大きい冷蔵庫じゃないのでコンプレッサー内蔵のものをついに購入!
もしマシン欲しいな、どうしようかなと考えている方がいたら参考にどうぞ。
アメリカのWhynterというメーカーのを使用しています。


マシンだと滑らかな口どけに仕上がりますが、もちろんマシン無しでもアイスクリームは作れますよ〜☆

I used this icecream maker, which has a compressor within and there is no inconvenience and no preparation, whenever I get a craving for icecream, now I can make it right away!
Making with an icecream maker gives nice-smooth soft texture but still you can make it without it! I used to make it with mixing a couple times or using a blender.

このミントのグリーン色はブルーグリーンアルジー、解毒効果も高いスーパーフードで色付け。着色料でミント色したフェイクのものを食べるより断然身体に優しい◎
This ‘mint’ green color is from blue green algae, also known as cyanobacteria,this is fantastic superfood. Nobody wants to have fake artificial colored food, agree?

ヴィーガンロー ミントチョコチップアイスクリーム Vegan-Raw Mint Chocochip Icecream

・カシューナッツ Cashew nuts 125g
・水 Water 1,5cup=300ml
・アガベライト light color agave syrup 80ml
・ミントエクストラクト Mint extract 商品によって香りの強さが違うので加減しながらお好みの量を(今回私はミントオイルを使用しました)
・ブルーグリーンアルジー Blue Green Algae 小さじ1 Teaspoon 1
・カカオニブ cacao nibs
・塩ひとつまみ pinch of salt
・ローダークチョコレート(もしあれば) raw dark chocolate if you have 刻んでお好みで Shredded as how much you want

☆今回すっきり目に作りたかったので水を多めにしました。もっと増やせばアイスというよりライトなソルベのようになります。手作りってここが良いとこですよね、自分のその時の好み気分によって変えてみて下さい。
☆This time I wanted to make it light, so I added more water. If you add more water than this, it’ll be lighter like sorbet. You can experiment and make how you like and that’s a great thing about cooking 😉

1. カシューナッツを浸水して活性化させて準備しておく。
Soak cashew nuts more than 3 hours. ( I usually soak them at least overnight)

2. カカオニブやチョコ以外全ての材料をブレンダーに入れて滑らかになるまで混ぜる。
Pour all the ingredients except cacao nibs and chocolate into a blender and mix it until all smooth.

3. 2をアイスクリームメーカーに、ニブやチョコも入れてスイッチを入れる。機械がない場合はタッパーなどに入れて1、2時間おきに数回かき混ぜる。この作業をすればするほど滑らかなアイスクリームになります。
Pour 2 liquid and nibs and shredded chocolate into an icecream maker. OR into a container then keep it in a freezer and mix a couple times every 1 or 2 hours. More you mix, it will be more smoother.

Enjoy!!

☆追記☆
アイスクリームメーカー無しで作る場合はココナッツオイルを大さじ1加えるといいです。今回少しライトな感触のアイスクリームを作りたかったので水多めのオイル無しにしましたので。
冷凍庫で保存すると少し固めの感触です。なのでクリーミーなのがお好きならオイル足して水を少し減らすと良いです。色々試してみて、ご自分の好きな具合を見つけるのも手作りの楽しさですよね♩

☆Postscript☆
Making without an icecream maker, add 1 table spoon coconut oil for creamy texture. This original recipe is a bit light texture, so I added a little extra water and no oil. With an icecream maker and eat this straight away ( which is happened as I make and because not big amount for 2 people) you don’t need to add coconut oil. If you want it have creamier, make it less water. Do some experiments and find how you like is also fun!

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